Italië hoort op het Europese strafbankje. De Europese Commissie keurde woensdag de nieuwe begroting voor 2019 opnieuw af en vraagt de andere eurolanden toestemming om een strafprocedure te openen waarbij het land onder streng toezicht komt te staan.
De lidstaten hebben twee weken de tijd om de analyse van de commissie over de cijfers te bestuderen. Als ze akkoord gaan kan de strafprocedure al in december ingaan. Rome krijgt dan drie tot zes maanden de tijd om actie te ondernemen en het huishoudboekje in lijn met de Europese begrotingsregels te brengen.
Als de aanbevelingen van de commissie niet worden nageleefd, kunnen er sancties volgen, waaronder geldboetes en het intrekken van EU-subsidies.
Italië wil begroting mogelijk toch aanpassen
Woensdagochtend zei de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini in een interview in de krant La Stampa nog dat Italië mogelijk toch bereid is zijn omstreden begrotingsvoorstel aan te passen.
De nieuwe regering van het land wilde het begrotingstekort tot 2,4 procent op laten lopen om enkele verkiezingsbeloftes uit te kunnen voeren. De Europese Commissie keurde de conceptbegroting af, een unieke maatregel, omdat de plannen in strijd zijn met Europese budgetregels.
Italië was vooralsnog niet bereid tot aanpassingen, wat het land op sancties kan komen te staan. Daarbij kunnen boetes tot 0,2 procent van het bruto binnenlands product worden opgelegd.
Beurzen in de plus na Salvini-interview
De financiële markten reageerden opgelucht op het interview. De onrust rondom de Italiaanse begroting zorgde de laatste tijd voor onrust, wat onder meer te merken was op de aandelen- en obligatiemarkt.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,7 procent hoger op 514,14 punten. De MidKap klom ook 0,7 procent, tot 692,45 punten onder aanvoering van chipbedrijf Besi (plus 3,6 procent). Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 0,6 procent.
De rente op Italiaanse staatsleningen ging omlaag na de berichtgeving rond Salvini. De hoofdindex in Milaan dikte 0,7 procent aan.
Economische groei valt tegen
Italië eindigt dit jaar met lagere economische groei dan eerder voorspeld, zo bleek woensdag uit nieuwe cijfers van het Italiaanse statistiekbureau Istat. De groei komt nu naar verwachting uit op 1,1 procent, waar bij een vorige raming in mei nog op 1,4 procent groei werd gerekend.
De verlaagde verwachting heeft te maken met de wereldwijde handelsoorlog, geopolitieke spanningen en hogere olieprijzen.
Voor volgend jaar voorspelt Istat een groei van 1,3 procent. Dat is minder dan de 1,5 procent waar de populistische coalitie op mikt. De werkloosheid pakt dit jaar en volgend jaar wel lager uit dan verwacht.